Pasta pesto

Pasta pesto, med rostade pinjenötter, bakad tomat, mozzarella och ricottakräm. 

– Vegetarisk pastarätt som ligger mig varmt om hjärtat. Får inte nog av smakkombinationen. Om du inte har testat receptet, så måste du göra det! 🍝😍 Gör rätten från grunden eller testa den enklare och snabbare varianten. Det blir såå gott oavsett!

För 4 port. 

Du behöver 

Pastadeg 

3,5 dl durumvete och 1 dl vetemjöl till utbakning 

2 hela ägg och 1 äggula 

Salt 

Alternativt färdig pasta tagliatelle 

Pesto 

2 krukor basilika 

2 dl olivolja 

100 g parmesanost 

100 g pinjenötter alt. valnötter eller pumpakärnor 

1 tsk citronsaft 

1 stor vitlöksklyfta 

Salt 

Peppar 

Alternativt två brukar färdig grön pesto 

Bakade tomater 

300 g småtomater 

1 msk olivolja 

Salt 

Ricottakräm 

150 g ricottaost 

1 msk citronsaft 

Citronzest från en citron 

Tillbehör

3 pkt mozzarella á 200 g 

1 pkt pinjenötter 

Basilikablad att garnera med 

Gör så här 

Börja med pastan. Häll durumvete i en stor bunke. Ha i ägg och salt. Knåda ihop till fast deg i ca 10 min. Om den är för torr och smular sig, ha i lite vatten. Låt degen vila i minst 30 min inlindad i plastfilm i kylskåpet. 

Sätt ugnen på 120 grader. Lägg tomaterna i en plåt, och blanda med olivolja och salt. Låt stå i ca 30-45 min. 

Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare med monterad kniv alt en stavmixer. Rosta pinjenötterna i en panna. Skär mozzarellan i småbitar.Blanda ricottaost med citronsaft och zest.

Ta ut degen ur kylskåpet. Dela degen i 4 delar. Platta och kavla ut en del åt gången. Låt de andra delarna ligga i kylskåpet så länge. Kör igenom den tillplattade pastadegen genom pastamaskinens tjockaste  nivå, medan du vevar. Arbeta dig uppåt i nivåerna tills du kommer till nivå 5. (Glöm inte mjöla pastadegen mellan de olika nivåerna). Forma pastan till tagliatelle i pastamaskinen. Häng upp på pastahängare eller stång medan du gör samma sak med de andra delarna. 

Ta ut tomaterna. Koka upp rikligt med pastavatten. Glöm inte salta! Ska smaka som en kallsup. Koka tagliatelle i ca 2 min / alt. koka den färdiga pastan enligt anvisningar. 

Blanda den färdigkokta pastan med mozzarella och den hemgjorda / färdigköpta peston. Mozzarellan ska smälta lite. Toppa pastan med tomater, pinjenötter, ricottakräm, färsk basilika, salt och peppar! Smaklig måltid 🤗

Kommentera

3 − ett =