Fish eller kycklingtaco

Pankofriterad kyckling- eller fishtaco med hemgjorda tortilla och mangosalsa. 

– En annan variant av taco som garanterat kommer gå hem hos de flesta. Med den krispiga kycklingen eller fisken, mangosalsan och de hemgjorda bröden kan inget gå fel. 

4 port 

Tid: 75 min 

Du behöver

Krispig kyckling/fisk 

2 st kycklingfiléer eller torskfiléer

2 dl vetemjöl 

2 ägg 

2-3 dl panko (asiatiskt ströbröd) 

Salt 

Peppar 

Paprikapulver

Chiliflakes 

1 l Frityrolja 

Vetetortilla 8 st 

300 g (5 dl) vetemjöl 

1/4 tsk flingsalt 

50 g kylskåpskallt smör 

3 dl kokande vatten 

Mangosalsa  

1 färsk mango 

1/4 lime

1 tsk färsk chili 

1 kruka koriander 

2 avokado

Picklad lök

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

2 rödlök 

Chunky salsa 

3 dl krossade tomater 

1 röd lök 

1 vitlöksklyfta 

4 st jalapeños (ringar) 

2 msk fryst eller färsk persilja 

2 msk fryst eller färsk koriander 

1 msk honung 

2 tsk spiskummin 

1 tsk vitlökspulver 

1 tsk salt 

 

Gör så här:

Börja med kycklingen/fisken. Skär filéerna i lagom stora bitar (ca 1cm x 3cm). Vispa upp äggen med gaffel i en skål, häll panko i en annan, och blanda mjöl och kryddor i en tredje skål. Tänk på att mjölblandningen ska smaka mycket! Ös på med kryddor! Börja med att vända ner filébitarna i mjölet, doppa sedan i äggen (se till att bitarna blir täckta av ägg) och avsluta sedan med att vända ner bitarna i pankobrödet. Ställ kycklingen/fisken åt sidan. 

Picklad lök – Blanda ättika, vatten och socker och rör tills sockret lösts upp. Skiva rödlök tunt med hjälp av mandolin och lägg i lagen. Låt stå i kylen fram tills servering.

Vetetortilla – Mixa mjöl, salt och smör till en smidig massa i en matberedare. Häll sedan i det kokande vattnet och mixa till en deg. Ta upp degen på lättmjölat bord och dela upp degen i 4 st lika stora delar. Rulla dem till bollar och låt dem ligga i en plastpåse, så att de inte torkar. Innan du kavlar ut dem, doppa dem i mjöl och kavla ut bollarna, en i taget, till tunna kakor. Grädda kakorna i en torr och het panna, ca 1-2 min på varje sida. Låt de nygräddade bröden ligga inlindade i en handduk så att de mjuknar till servering. 

Chunkysalsa – Finhacka lök, vitlök och jalapeños. Blanda med övriga ingredienser. Låt stå minst en timme innan servering. 

Mangosalsa – Skär ner mango och avokado i fina kuber. Hacka chilin och koriandern (spara koriander till dekoration). Blanda mango, avokado, chili, koriander och ha i limesaft. 

Nu är det dags att fritera kycklingen/fisken! Värm upp oljan i kastrull till 170 grader. Använd termometer. Fritera kycklingen tills den har en gyllenbrun färg, ca 3 min, fiskeSkär upp kycklingen i mindre bitar och servera den tillsammans med tillbehören i tortillabröden. Toppa gärna med koriander och ev salt. Njut!

Kommentera

10 − sex =