Langos

FOTO: TV4

Jag älskar friterat, jag älskar räkor, jag älskar rödlök, jag älskar västerbottensost. Gör du det också? Då måste du testa detta recept! 

-Krispigt och saftigt friterat potatisbröd som toppas med citronmarinerad rödlök, färska räkor, västerbottenost, dillsås och löjrom. 

4 port 

Tid: 75 min

Du behöver

Langosbröd

1,5 kokt potatis

25 g jäst 

3 dl ljummet vatten 

7 dl vetemjöl special 

1 tsk salt 

1 liter Frityrolja 

1 dl vetemjöl special till utbakning 

Citronmarinerad rödlök 

1 rödlök 

Saften från en halv citron 

1 dl vatten 

Dillsås 

3 dl gräddfil 

1 dl färsk dill

Citronzest

Vitlöksolja

1 stor vitlöksklyfta

1 dl matolja 

1 tsk salt 

Tillbehör 

2-3 dl västenbottenost

300 g färska skalade räkor 

1 dl löjrom 

Dillkvist

Gör så här: 

Börja med att koka potatisen mjuk. Låt kallna något och riv ner potatisen på den grövre sidan på ditt rivjärn. Rör ut jästen i vattnet. Ha i den rivna potatisen, salt och mjölet. Arbeta degen till en slät, ganska lös deg. Låt jäsa 45 min. 

Skär rödlöken och låt den ligga i en skål tillsammans med vatten och citronsaft. 

Blanda gräddfil, dill och citronzest. 

Hacka vitlöken fint, blanda med matolja och salt. 

Riv västenbottenost och skala räkor. 

När degen jäst klart – ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 delar. Kavla ut varje del och låt jäsa ytterligare 10 min. Hetta upp olja under tiden i en kastrull, till ca 175 grader. Fritera bröden ca 3 min på varje sida, de ska bli gyllenbruna. 

Pensla på vitlöksoljan och ha på alla tillbehör. Toppa med dillkvist. Servera genast!

Kommentera

tre + tretton =