Pannkakor

Tre olika varianter av pannkakor som jag som visade upp under pannkaksfesten på giraffens köpcentrum i helgen – som förövrigt var såå häftigt och roligt. Här finner du recept på en förrättsvariant, en matigare variant och sist men inte minst en dessertvariant. Går att variera pannkakor i all oändlighet! 

Förrätt – Plättar smaksatt med västerbottensost serverat med citroncreméfraiche, sikrom, syrad lök, räkor och dill 

Matigare variant – Pannkaka med grön ärtkräm, tacokyckling, tärnad paprika, rostad lök, sweet chili och färsk timjan

Dessertvariant – Vaniljpannkaka med vit chokladgrädde, jordgubb-och rabarbersås, krokant och citronzest

Förrätt - plättar med västerbottensost 

Du behöver (för ca 25 st)

Smet 

2 st ägg

25 g jäst

1 dl mjölk 

1 dl grädde

1,5 dl bovetemjöl 

1,5 dl vetemjöl 

1 dl gräddfil

1 tsk salt

2 msk smör samt smör till stekning

0,5 dl västerbottensost 

Citroncremefraiche

3 dl créme fraiche 

Citronzest från 1 citron 

Syrad lök 

2 rödlökar 

1 dl ättika (12 %) 

2 dl socker 

3 dl vatten 

Tillbehör 

Sikrom 

Färska räkor 

Dill/gräslök 

Gör så här 

Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Skiva löken tunt med hjälp av mandolin eller kniv och lägg i lagen. Ställ kallt. (Löken smakar godast om den fått stå i en förslutningsbar bruk i ett par dagar). Blanda créme fraiche och citronskal. Ställ kallt. 

Skilj äggvitan och äggulan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och förvara i kylen. Värm upp mjölk och grädde till fingervarmt. Smula i jästen. Ha i båda mjölsorterna, äggulor och salt. Låt jäsa i ca 40-50 min. Innan du steker, smält smör och ha i både äggviteskummet, det smälta smöret och västerbottensost. Rör om försiktigt. 

Stek på medelvärme. Servera med citroncremefraiche, syrad lök, rom, räkor och dill. 

Pannkakor med ärtkärm 

Du behöver (för ca 6-8 st)

Smet

2 ägg

1,5 dl vetemjöl 

2,5 dl mjölk (3%)

0,5 tsk salt

1 tsk paprikapulver 

1 krm svartpeppar 

3 msk smält smör

0,5 dl kolsyrat naturellt vatten 

Ärtkräm 

4 dl frysta gröna ärtor 

1 liter vatten 

3 msk kycklingfond på flaska 

Babyspenat 

Färsk timjan

Smör 

Tillbehör 

1 påse tacokyckling från guldfågeln

2 st paprika röd 

Rostad lök 

Sweet chilisås 

Färsk timjan 

Gör så här 

Vispa ihop mjölk och ägg i en bunke. Rör sedan ner vetemjöl, salt, paprikapulver och peppar. Vispa allt till en lös smet. Låt svälla i ca 25 min. Ha i smält smör och kolsyrat vatten. Det kolsyrade vattnet gör att pannkakorna blir frasiga. Stek gyllene på båda sidor. 

Koka upp vatten och fond. Ha i ärtorna och stäng av plattan. Låt ärtorna dra i ca 3 min innan du silar av vätskan. Mixa ärtorna med en näve spenat, ett knippe timjan och en klick smör. Smaka av med salt. Stek tacokycklingen och tärna paprika. 

Klart! Toppa pannkakorna med ärtkräm, tacokyckling, tärnad paprika, rostad lök, sweet chilisås och färsk timjan. Varianten går utmärkt att äta som en wrap. Linda in i smörpapper och knyt steksnöre runtom. 

Vaniljpannkaka  

Du behöver (för ca 6-8 st)

Smet

2 ägg

1,5 dl vetemjöl 

2,5 dl mjölk (3%)

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

1 msk socker 

3 msk smält smör

0,5 dl kolsyrat naturellt vatten 

Jordgubb- och rabarbersås 

1 liter färska jordgubbar 

2 stänger rabarber 

2 dl vatten 

1 dl florsocker

Vit chokladgrädde

100 g vit choklad 

2 dl smetana (syrad grädde) 

3 dl grädde 

Tillbehör 

Krokantströssel 

Citronzest 

Färska hallon 

Gör så här 

Noppa jordgubbarna och skär rabarbern i småbitar. Koka upp vatten, jordgubbar, rabarber och florsocker i ca 10 min. Mixa slätt. 

Smält chokladen över vattenbad. Fortsätt ha den smälta chokladen över vattenbadet och blanda i smetana och rör runt. Vispa grädden hårt. Blanda försiktigt samman den vita chokladblandningen och grädden. Ställ kallt. 

Vispa ihop mjölk och ägg i en bunke. Rör sedan ner vetemjöl, salt, socker och vaniljpulver. Vispa allt till en lös smet. Låt svälla i ca 25 min. Ha i smält smör och kolsyrat vatten. Det kolsyrade vattnet gör att pannkakorna blir frasiga. Stek gyllene på båda sidor. Toppa pannkakorna med vit chokaldgrädde, jordgubb- och rabarbersås, krokantströssel, citronzest och hallon. 

Kommentera

sex − ett =