Råbiff på rostas med rödbetskräm och brynt smörmayo

Råbiff på rostas. Serveras med en betakräm, brynt smörmayo, friterad cocktailkapris, rödbets- och palsternackschips, äggula, finhackad rödlök, riven pepparrot och flingsalt. 

– För råbiffsälskaren, du måste testa! Servera som förrätt eller huvudrätt, addera då krispiga pommes till. 

Tid: 75 min

För 4 port. 

Du behöver 

600 g rostas 

4 st äggulor 

1 rödlök 

1 dl riven pepparrot 

Flingsalt 

Betakräm 

4 st stora rödbetor 

1 msk smör 

Salt efter smak 

Brynt smörmayo 

300 g smör 

2 st rumsvarma äggulor 

1 tsk dijonsenap 

1 tsk vinäger 

12 st cocktailkapris 

1 stor palsternacka 

1 rödbeta 

Dekorera gärna med körvel och ärtskott 

Gör så här

Finhacka ner köttet. Eller mal två gånger. Lägg åt sidan. Finhacka rödlök, och riv pepparroten. Ställ åt sidan. 

Koka rödbetorna mjuka till betakrämen. Mixa slätt och ha i smör och salt. Låt svalna. 

Bryn smöret tills det fått en lite brun färg (se upp så att du inte bränner det). Låt svalna ett tag. Blanda äggulor, vinäger och dijonsenap i en vispskål. Tillsätt smöret under kraftig vispning med en elvisp i en fin stråle. Det gör inget om bottensatsen av smöret åker med. Smaka av med salt om det behövs. 

Skär tunna skivor av palsternackan och rödbetan med hjälp en mandolin. Går bra med kniv också. Fritera rotfruktsskivorna i 170 grader. Se till att de inte bränds vid. Palsternackorna tar färg ganska fort! Fritera även cocktailkapris ngn minut. 

Dags att lägga upp! Forma det finhackade köttet till en rund form. Lägg på en äggula på köttet. Spritsa på majonäsen och betakrämen. Lägg chipsen och kaprisen runtom köttet (se bild). Toppa med finhackad rödlök, riven pepparrot och flingsalt. Njut! 

Kommentera

fem × fem =