Saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta

Fisk- och skaldjursgryta med rotfrukter och fänkål. 

– En underbar och omåttlig uppskattad gryta med ljuvlig smak av saffran. Kan inte bli något annat än GOTT! Servera gärna grytan med en bit bröd och aioli.

Tid: 45 min

För 4 port

Du behöver 

300 g lax 

300 g torsk 

100 g skalade räkor 

2,5 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

2 dl vatten

2 dl hemlagad fiskfond 

3 msk tomatpuré 

2-3 st morötter 

2-3 st potatisar 

1 st purjolök 

1 st gul lök 

1 st vitlöksklyfta 

0,5 dl hackad fänkål 

1 msk citronsaft 

Smör 

1 pkt saffran 

Färsk timjan 

Färsk persilja 

Salt 

Peppar

Musslor 

0,5 nät blåmusslor 

0,5 st gul lök 

Smör

1 dl vitt vin

Gör så här

Hacka lök, vitlök, purjo och fänkål. Skär potatis, morötter i kuber. Fräs alla grönsaker i smör. Tillsätt tomatpuré och saffran och rör om. Ha i fiskfond, vatten, grädde, vin, salt och peppar. Låt sjuda ca 10 min.   

Musslor. Finhacka lök och fräs i kastrull med en klick smör. På med vinet och koka upp. Ha i musslorna i kastrullen och låt stormkoka i ca 5 min under lock.

Skär fisken i kuber, ca 2×2 cm. Lägg i fisken i grytan och sjud i ca 3 min eller tills fisken känns klar. Ha i musslor (och spadet från musslorna) samt färska räkor. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Toppa med timjan och persilja. Servera gärna med en aioli och en bit bröd. 

Kommentera

10 − fyra =