Västerbottenskroketter

Västerbottenskroketter med smak av persilja. 

– Frasigt tillbehör som passar utmärkt till kött, fisk eller fågel. 

För 4 port. 

Du behöver: 

600 g mjölig potatis 

5 msk äkta smör 

2 dl Västerbottensost (efter smak)

3 msk grädde 

0,75 hackad persilja 

Salt och peppar efter smak 

Panering 

2 dl vetemjöl 

2 ägg 

2-3 dl panko eller krossad cornflakes 

1-2 tsk Salt 

1 tsk Peppar 

0,5 tsk Cayennepeppar

1 liter olja (att fritera i) 

Gör så här 

Koka mjölig potatis mjuk. Vispa potatisarna med elvisp för att få ett fluffigt mos. I med massa Västerbottensost (det ska verkligen smaka Västerbottensost). Ha även i hackad persilja, smör och grädde. Ha i lite i taget så moset inte blir för löst. Du ska kunna rulla bollar av moset. Smaka av med salt och peppar. 

Låt moset svalna av en stund innan du börjar rulla moset till små bollar. Lägg bollarna på en tallrik och ställ in i frysen ca en timme. Detta för att dem lättare ska hålla sin form när du panerar dem. 

Ta ut bollarna ur frysen och rulla i mjölet som du har kryddat med salt, peppar och cayen. Doppa sedan i uppvispat ägg. Viktigt! Se till att äggen täcker hela bollen! Sedan vänder du runt dem i panko eller krossad cornflakes. Hit kan du förbereda om du inte vill äta dem samma dag. Går alldeles utmärkt att förvara kroketterna i frysen. 

Nu är det dags att tillaga kroketterna. Värm upp olja till 170 grader. Fritera kroketterna i någon minut. De ska bli gyllenbruna. Servera genast. Går även att värma i ugn (blir dock inte lika frasiga).

Kommentera

7 + två =